Soulad jídla a vína

Výběr správného vína, aby odpovídalo jídlu, byl obvykle relativně snadný. K rybám jste pili bílé víno a k masu červené, tak tomu bylo. Ale nyní je sortiment dostupných vín velmi rozsáhlý a setkáváme se s mnoha různými a exotickými jídly, takže je život o něco složitější.

Mnoho lidí tvrdí, že na tom nezáleží a že byste měli pít nápoje, které vám chutnají, což je dobré, pokud jíte sami. Ale jste-li hostiteli, musíte přihlédnout k chutím ostatních lidí a není příliš těch, kdo si vychutnají středně suché bílé víno se steakem.

Dvě ze starých pravidel, která stále dávají smysl, jsou podávat lehčí vína před plnějšími a sušší před sladšími – koneckonců také by vás nenapadlo zahájit večeři pudinkem. Ale důležitější než staré pravidlo „bílé víno k rybě, červené k masu“ je styl jídla, které podáváte.

Ať již je hlavní složkou jídla maso, ryba nebo zelenina, zeptejte se sami sebe, co jej nejvíce ovlivnilo. Je to koření, přísady, či způsob přípravy? Například nejvýznamnějším faktorem u ryb, které byly okořeněny kari nebo připravovány v česnekové provensálské omáčce, by měl být původ jídla a chuť kořeněných přísad. Ale byla-li vaše ryba grilována na dřevěném uhlí nebo usmažena, může mít způsob přípravy mnohem významnější vliv.

Zatímco byste například nechtěli podávat červené víno s ovocným nádechem k salátu z mořských plodů, skvěle by se hodilo ke kousku prudce osmaženého lososa. Je třeba, abyste se zamysleli nad celkovou sytostí pokrmu, a podle toho vybrali své víno. Je to lehké a svěží jídlo, nebo je vydatné a těžké?

Pokud se vám to bude napoprvé zdát obtížné, jako každému, prostě považujte víno za další přísadu, stejně jako byste učinili při vaření. Připravujete-li smaženou rybu, často přidáváte šťávu z citronu. A perlivé bílé s citrusovým nádechem funguje úplně stejně.

Logika čokoládového a  sladkého červeného vína dává například smysl, když uvažujete o tradiční čokoládové a třešňové kombinaci schwarzwaldského třešňového dortu. Zamyslete se nad chutí ovoce a představte si, jak by fungovala u pokrmu, který se chystáte podávat.

Chuť vína můžete rovněž ovlivnit pokrmy, s nimiž jej spojíte. Například vína s příchutí dubu chutnají po dubu méně, pijete-li je s pečeným nebo grilovaným masem (zejména je-li lehce nepropečené). Lehce ostrá bílá vína chutnají méně trpce s velmi kyselými pokrmy, jako jsou rajčata nebo saláty. Sladká vína mohou chutnat téměř suše, spojíte-li je s velmi sladkým dezertem (proto by vaše víno mělo být sladší než váš pudink).

Víno ovlivňuje chuť potravin. Velmi kyselá vína – perlivá bílá nebo lehce ovocná červená – mohou přebít vydatné nebo lehce tučné pokrmy, jako jsou paštiky nebo vydatné pokrmy z těstovin, a zlehčit je.

Dále je třeba si zapamatovat, že čím více je jídla na talíři, tím musí být chuť vašeho vína bohatší, aby se mu vyrovnalo. Takže pokud podáváte obzvláště vybrané víno a  chcete-li to učinit správně, mělo by být jídlo co možná nejjednodušší a nejméně rušivé.

Vína pro různá roční období


Dárkové poukazy

Udělejte radost známým či kolegům a pořiďte dárkový certifikát na vína milujuvino.cz!

Přijímáme platební karty Visa a Mastercard