Skladování a podávání vína

Mohli byste si myslet, že jakmile si vyberete svou láhev vína, máte hotovo. Zvládli jste to obtížné. Ale způsob, jakým s vínem zacházíte, když si jej přinesete domů, a zejména, jak jej uložíte, může překvapivě výrazně ovlivnit jeho chuť.

Skladování vína

Zamýšlíte-li uchovat víno po jakoukoliv dobu, musíte si vybrat správné místo. Podmínky v tradičním vinném sklípku – chlad, tma a vlhko – jsou ideální, ale jen málo lidí má takové štěstí, že vlastní sklepy.

Vínům nevyhovují extrémní teploty, takže je nenechávejte na místech, jako je garáž, kde mohou teploty výrazně kolísat mezi mrazem a dusným vedrem. Podobně neukládejte víno vedle kotlů ústředního topení nebo na vrchní straně ledničky.

Nejvhodnějším místem je studený tmavý příborník, kde může být vaše víno skladováno bez rušivých vlivů – ale zajistěte, abyste zde současně neskladovali silně aromatické věci, například čisticí prostředky.

Hlavní je, abyste si zapamatovali, že máte lahve uložit vodorovně. To udrží zátku vlhkou a zajistí, že do lahve nepronikne vzduch – velký nepřítel vína.

Jak dlouho víno vydrží?

Největší chybou, kterou lidé dělají, je, že skladují víno příliš dlouho. Většina moderních vín je určena k okamžité spotřebě. Pokud si koupíte láhev bezprostředně po dodání do obchodu, vydrží samozřejmě déle, než kdyby se v regálu nacházela několik měsíců, ale obecně se řídíme tím, že levná bílá a růžová vína vypiji do tří měsíců, lehká červená a o něco dražší bílá, například Chardonnay, do šesti měsíců a ostatní levná červená do jednoho roku. Tím není řečeno, že ponecháte-li si je déle, nebudou se stále výborně pít, ale jejich charakter se může docela dobře změnit.

Podávání

Podávání vína je velmi obestřeno záhadami, ale ve skutečnosti je třeba, abyste si zapamatovali čtyři zásady – při jejichž dodržení si víno lépe vychutnáte:

  1. Podávejte při správné teplotě

    Lidé dělají tu chybu, že podávají bílá vína příliš studená a červená příliš teplá. Ponecháte-li láhev vína v lednici několik hodin, spolehlivě zničíte jemnější chutě. V závislosti na výkonu vaší lednice stačí 45 minut až jedna hodina pro plná bílá, například Chardonnay, a až jedna a půl hodiny pro perlivá suchá bílá vína, aromatická vína, například ryzlinky, a sladká a šumivá vína. Mírné zchlazení prospěje také lehčím červeným, například beaujolais a  Pinot Noir, ale plnější červená by neměla být příliš teplá a mýdlová – nenechávejte je vedle radiátoru nebo na slunci.

    Zapomenete-li víno vychladit, nebo jej potřebujete vychladit na poslední chvíli, buď vložte láhev do kyblíku s ledovou vodou, nebo krátce (nanejvýš na 15 minut) do mrazáku. Můžete rovněž koupit izolační obaly, které ochladíte a navlečete na láhev.

  2. Sežeňte si vhodnou vývrtku

    Otevírání lahve může být pořádně náročné, takže je dobré investovat do vývrtky, která tu těžkou práci udělá za vás. Nejlevnějším typem je takzvaný „přítel číšníka“, ale je dobré trochu si připlatit za vývrtku, která se snadněji používá. Je rovněž dobré mít vývrtku s nožíkem, takže lépe odstraníte překryt.

    U lahví šampaňského a dalších šumivých vín je otevírání čistě otázkou praxe. Odstraňte fólii a drát, který drží zátku. Přidržte zátku levou rukou a v pravé otočte základnou lahve (pokud jste levák, provedete to opačně) a měli byste cítit, jak se zátka začíná uvolňovat. Zátku pouze přidržte a nechte tlak v lahvi, ať udělá práci za vás – není třeba, aby zátka při otevření bouchla. Mějte sklenice při ruce a při nalévání je držte (podobně jako u piva) tak, aby pěna nepřetekla přes okraj sklenice. A nezapomeňte, že šampaňské by před otevřením mělo být vždy vychlazené.

  3. Na víno si kupte velké sklenice

    Je lepší kupovat sklenice praktické než dekorativní (některé samozřejmě plní obě funkce). Ideální sklenice na víno je čirá (takže můžete vidět barvu vína), s dlouhou nožičkou, abyste ji nemuseli držet nahoře okolo těla, má dostatečně velký objem a k okraji se mírně zužuje (aby zachytila aroma) a  má jemný, tenký okraj, který vám umožní víno spíše usrkávat než rychle polykat. Při nalévání byste měli sklenici naplnit pouze mezi polovinou a dvěma třetinami, takže můžete s vínem uvnitř zakroužit, aniž byste se polili. (Když naléváte první sklenici, vždy se přesvědčte, že ve víně není korek.)

    Pokud jste fanoušek vína, můžete koupit více než jeden druh sklenic. Dvě další, které jsou na čelním místě našeho seznamu, jsou vysoké, úzké flétny na šampaňské (uchová bublinky lépe než sklenice na víno) a menší sklenice na dezertní či alkoholizovaná vína. Chcete-li během jídla podávat více druhů vín, mohli byste rovněž chtít druhou sadu sklenic na víno. Tradiční je vybrat o něco menší sklenice na bílé víno než na červené, ale příliš na tom nezáleží.

    Nakonec samozřejmě to hlavní – mějte své sklenice puntíčkářsky čisté a bez jakékoliv mastnoty. A neukládejte je dnem nahoru, protože tak se uvnitř sklenice zachytává zatuchlý vzduch.

  4. Dekantace je pouze jiný výraz pro přelévání

    Oproti přesvědčení většiny lidí není pouhé vytažení zátky příliš přínosné. Vystaví víno vzduchu, a  v tom je rozdíl. Chcete-li však pouze dekantovat víno, v němž jsou usazeniny, které chcete odstranit (k čemuž mají sklon pouze starší, nefiltrovaná červená vína nebo stará portská), nebo má-li víno obzvláště plnou chuť a je třeba jej trochu zjemnit.

    Pro dekantování vína postavte láhev svisle aspoň na 24 hodin, poté rovnoměrně a opatrně přeléváte, přičemž za hrdlem lahve necháte rozsvícené světlo (tuto funkci zastane svíčka nebo nezakrytá svítilna), dokud neuvidíte, jak se usazeniny postupně přibližují ústí lahve. Pak přestaňte. Nemusíte vlastnit dekantér – můžete použít obyčejnou karafu.

S výjimkou velmi starých vín, jejichž křehké aroma může při styku se vzduchem snadno vyprchat, byste obecně měli dekantovat víno hodinu až dvě před jeho podáváním.

Skladování vína po otevření lahve

Zbylo-li vám nějaké víno, můžete ho po několik dnů uložit v lednici; je mnohem lepší, můžete-li ho přelít do menší lahve. Je s podivem, že tradičně vyráběná (zejména francouzská) vína vydrží déle než velmi ovocná vína z Nového světa, která často ztrácí svou chuť, jsou-li otevřená déle než několik hodin. Některá francouzská vína jsou dokonce lepší den po otevření.

Můžete si koupit systémy pro skladování vína, které z lahve vyčerpají vzduch, nebo chrání víno pomocí netečného plynu, ale to by vás nemělo vybízet ke skladování vína delšímu než několik dní (nebo delšímu než týden v případě sladkých vín).

Alkoholizovaná vína, například portské, vydrží déle, ale ani ta by neměla být skladována déle než měsíc. Se suchými sherry je třeba nakládat jako s bílým vínem a vypít je do několika dnů, a proto je dobré kupovat je v polovičních lahvích.

Kolik vína budu potřebovat?


Dárkové poukazy

Udělejte radost známým či kolegům a pořiďte dárkový certifikát na vína milujuvino.cz!

Přijímáme platební karty Visa a Mastercard