Kořeněná, orientální a smíšená kuchyně

Narozdíl od evropských zemí, kde se vyrábí víno, nemají nové vinařské země a oblasti, jako jsou Austrálie, Kalifornie, Nový Zéland a Jižní Afrika, příliš zakořeněné vlastní tradiční kuchyně – namísto toho žadoní, půjčují si a kradou z jakékoliv jiné kuchyně, která podnítí jejich představivost. (Je pravda, že Británie nyní také.) Na druhé straně existují země s úžasným kulinářským dědictvím, jako jsou Čína a Thajsko, jež nemají žádný vinařský průmysl, který by stál za řeč, a kde nejsou zavedena žádná pravidla pro soulad jídla a vína. Pokud vás neomezují žádné precedenty, můžete velmi zábavně experimentovat s různými kombinacemi. Zde je několik výchozích bodů, jež by vám mohly být užitečné:

Kuchyně Středního východu a Severní Afriky

Kuchyně jižního Středomoří je celkově kořeněnější než kuchyně v jeho severní části. Koření jako kmín a koriandr jsou společné kuchyním Turecka, Egypta a Libanonu, zatímco v Maroku lidem chutná šafrán a chilli. Nejlepší je podle všeho vybírat suchá levná vína bílá, červená a růžová a pro chuťově plnější pokrmy, jako jsou tažíny, plnější rustikální červená – která najdete v Maroku.

Indická kuchyně

Existuje mýtus, že se víno k indické kuchyni nehodí. Ano, nepodávali bychom k němu svou nejlepší láhev burgundského, ale není důvod, proč byste neměli pít ke kari víno, když vám to bude chutnat. Je důležité si zapamatovat, že existuje mnoho druhů indické kuchyně, jež se liší mírou kořeněnosti.

Myslíme si, že k jemnějším indickým pokrmům jsou obecně vhodnější lehká perlivá bílá a  růžová vína. U pálivějších pokrmů dáváme přednost zralému ovocnému bílému, jako je Sémillon, nebo sladkým, džemovým australským nebo chilským červeným.

Čínská kuchyně

Je to jedna z nejskvělejších světových kuchyní – a také s mnoha variacemi. Většina lidí vnímá čínskou kuchyni tak, že vychází z delikátnějších, rafinovanějších chutí kantonské kuchyně, přestože některé pokrmy (např. ze Se-čchuanu) jsou výrazně pálivější a kořeněnější.

Nejvíce se doporučují německý kabinetní ryzlink a alsaský kořeněný tramín, protože mají užitečný sladký nádech, ale mělo by postačit jakékoliv suché bílé, například australský Colombard. Lehká, ovocná červená jsou lepší než červená zrající v sudech.

Japonská kuchyně

Není to úplně  nejsnazší kuchyně pro kombinaci (Japonci tradičně pijí saké), ale japonská kuchyně přichází stále více do kurzu, takže je dobré zamyslet se nad tím, jaké víno k ní podávat.

K syrové rybě, například suši nebo sašimi, nebo tempuře zkuste zcela suché bílé jako Muscadet, nebo (cítíte-li se extravagantně) blanc de blancs šampaňské. Ke kořeněnějším pokrmům, jako je terijaki, zkuste lehké ovocné červené, například Beaujolais.

Thajská kuchyně

Přestože jsou thajská jídla pálivá, hlavní kořenící přísady – koriandr, zázvor, citronové lístky a  citronová tráva – se překvapivě hodí k vínu. Doporučili bychom jakékoliv perlivé citrusové bílé z Nového světa – novozélandský Sauvignon Blanc by byl skvělý. Můžete rovněž zkusit australský nebo novozélandský ryzlink. Satay je komplikované – zkuste australské Chardonnay.

Chilli ze střední a jihozápadní Ameriky jsou v tomto případě společným faktorem. Nezapomeňte na sladká džemová červená, jako jsou Zinfandel nebo chilský a kalifornský Cabernet Sauvignon, pokud je pokrm opravdu pálivý, dávejte pozor, aby nedošlo k přesycení chutěmi. (Omezenější alternativou je mladá Rioja, která je překvapivě dobrá.)

Sauvignon Blanc se dobře hodí ke kombinaci syrových rajčat, limetek a koriandru, se kterou se můžete často setkat v mexické kuchyni.

Smíšená kuchyně

Stále více moderních mezinárodních menu zahrnuje jednu či více těchto kuchyní. Buď si vyberte víno, které se hodí k široké škále chutí, nebo zkusíte výše uvedená doporučení.

Kombinace, které fungují


Dárkové poukazy

Udělejte radost známým či kolegům a pořiďte dárkový certifikát na vína milujuvino.cz!

Přijímáme platební karty Visa a Mastercard