Kombinace, které fungují

Zde je stručný seznam vyzkoušených a prověřených kombinací, které většinou dobře fungují:

Maso

  • Lehká masa jako kuřecí, krůtí, vepřové a telecí obecně přebírají charakter ostatních přísad.  Díky své jednoduché přípravě se k nim rovněž dobře hodí lehce nebo středně plná červená či bílá vína.
  • Ke grilovanému či pečenému hovězímu a jehněčímu masu se hodí většina středně plných a plných červených. K masu rychle připravenému jako soté, například telecím játrům, se lépe hodí lehčí červené.
  • Výraznější chuti zvěřiny vyhovuje Pinot Noir a zralá červená z dubových sudů, například Rioja. Poněkud tučnější kachna a husa se často dobře doplňují s ryzlinkem.
  • Sytá dušená masa, jako volská oháňka, srnčí a  zajíc, si žádají sytá, plná červená vína, například Barolo a Zinfandel.
  • Ke studeným masům a uzeninám se hodí lehká ovocná červená a perlivá suchá bílá.

Ryby

  • Syrové škeble: skvělé s perlivými suchými bílými, například Muscadetem (ústřice a chablis jsou tradiční kombinace).
  • Vaření korýši: luxusní přísady jako humr, langusty a hřebenatky si zaslouží dobré burgundské nebo jakékoliv jiné vysoce kvalitní Chardonnay či dokonce šampaňské.
  • Jednoduše upravené ryby: perlivá nebo jemná suchá bílá vína — ani příliš ovocná, ani s výraznou příchutí dubu. Jemné ryby, například platýs, losos a kambala zdůrazní chuť vašich nejlepších bílých.
  • Mastné ryby, jako jsou sardinky, makrely nebo sledě: perlivé bílé s příchutí citronu. Masité ryby jako losos a tuňák, které se dobře grilují na dřevěném uhlí, se mohou hodit k lehkému červenému.
  • Uzené ryby: Zkuste německý kabinetní ryzlink nebo fino sherry. Uzený losos se dobře hodí k šampaňskému, ryzlinku nebo Sauvignon Blanc.

Vejce

Snídaně/brunche, například míchaná vajíčka a omelety: lehké Chardonnay nebo šampaňské (nebo podobné šumivé víno). Tato vína jsou vhodná rovněž k lotrinskému koláči a vaječným omáčkám, například holandské a majonéze. Béarnská omáčka je často lepší s lehkým červeným.

Sýr

Není to vždy taková harmonie, jak byste si mohli představovat — zejména v případě velmi zralých sýrů. K měkkým sýrům bez kůrky a sýrům s kůrkou uloženým v tekutině je bílé víno často lepší než červené (skvělá kombinace je čerstvý kozí sýr a Sauvignon Blanc). Podáváte-li sýr jako zákusek k červenému, které jste pili během hlavního chodu, vyberte si tvrdý sýr, například čedar, goudu, nebo k lepšímu vínu se více hodí parmezán. K sladkým vínům se překvapivě hodí sýry s modrou plísní, přestože nechutnají všem. (Dvěmi tradičními kombinacemi jsou rokfór se Sauternes a  Stilton s portským.) Pokud si ceníte svého vína, je nejlepší radou, abyste nepřetěžovali své prkénko přílišným počtem druhů sýra.

Zelenina

Nevařená nebo jen zlehka uvařená zelenina a saláty: perlivá bílá a suchá růžová. K sytějším zeleninovým pokrmům, například z hub nebo lilků, mohou být vhodná stejně sytá červená vína. Rafinovanými kandidáty jsou chřest (Sauvignon Blanc nebo Chardonnay bez příchuti dubu), rajčata (levná bílá či růžová vína) a artyčoky (neexistuje bezchybné řešení, ale jak často jíte artyčoky?).

Dezerty

  • Máte-li sladké víno, kterým se chcete blýsknout, nejlepší volbou jsou jednoduché francouzské ovocné koláče (jablka, hrušky, broskve a meruňky jsou lahodnější než ostré červené ovoce jako jahody a maliny, přestože pomůže trochu žloutkového krému (sytého pudinku)).
  • Jemně strukturované pudinky jako šlehané pěny, pěnové cukroví a suflé mohou být chutné s polosladkým šumivým vínem, jako jsou například Moscato d’Asti nebo polosladké šampaňské. (Moscato je rovněž dobré k ovocným salátům a pudinkům s citronovou příchutí.)
  • Crème brulée je velmi dobrý k dezertnímu vínu. S čokoládou to může být složité — zkuste australský oranžový muškát, sladké červené víno nebo rubínové či pozdně plněné staré portské. A k velmi sladkým dezertům, například lepivému karamelovému pudinku a pekanovému závinu, je těžké nevyužít likérový muškát.

Následující rafinované přísady a koření jsou k vínu beze zbytku nepříjemné; pokud možno se jim vyhněte: velmi kyselé pokrmy (citronová šťáva, vinný ocet, ostré salátové dresinky a kyselé okurky), velmi ostré (papričky habanero) nebo velmi studené (zmrzliny a sorbety).

Skladování a podávání vína


Dárkové poukazy

Udělejte radost známým či kolegům a pořiďte dárkový certifikát na vína milujuvino.cz!

Přijímáme platební karty Visa a Mastercard